3 идеи за бързо приготвяне на месо в мултикукър

Предлагаме ви 3 рецепти за месо, които бързо да приготвите в мултикукър. Предлагаме ви да приготвите пуешко месо, млечно телешко и домашно пиле. В рецептите конкретно е описано как можете да приготвите месото в Делимано мултикукър (вече “стария модел“), но те могат да се сготвят и във всеки един друг мултикукър, независимо от марката и модела.

Пуешки бутчета с лапад 

пуешко-с-лапад

Необходими продукти:

пуешки бутчета – 2 броя

лапад – около 2 връзки

моркови – 2 броя

2-3 стръка пресен лук

олио 2- 3 супени лъжици

червен пипер – една супена лъжица

черен пипер – няколко зърна

дафинов лист – 1 брой

чубрица

магданоз

сол на вкус

Пуешките бутчета се сваряват на програма Под налягане – “Pressure” за 30 минути, заедно с няколко зърна черен пипер, един дафинов лист и сол на вкус. Прехвърлят се сварените бутчета заедно с бульона в друг съд. В мултикукъра се запържва леко нарязания лук, моркови и лапад, заедно с червения пипер. Прибавят се бутчетата и се залива с много малко бульон. Не е необходимо да се покрива лапада и бутчетата. Прибавя се чубрицата и магданоза. Задава се програма Яхния- F5. Стандартното време на програмата е 20 минути, но в случая е прекратена на 10-тата минута с бутон “Cancel/ Warming”. Оставя се налягането в  мултикукъра да спадне без да се освобождава парата от вентила.

Яхния от домашно пиле в мултикукър

Продукти:

Домашно пиле – нарязано на порции

Лук – около 0,5 кг

Чушки (пипер капия) 2 броя

Морков – 1 брой

Червен пипер – една супена лъжица

Черен пипер – няколко зърна

Дафинов лист – един брой

Олио – 2 –3  супени лъжици, зависи от мазнината на пилето

Чубрица

Джоджен

Магданоз- пресен

Това ястие може да се доближи да вкуса на яхнията от домашно пиле на баба. Нарязаното на порции пиле може да се запържи или предварително да се посвари във кукъра. За да се избегне пърженето сварявам Под налягане “Pressure”пилешкото за около 20 минути заедно със солта, черния пипер и дафиновия лист. Продължителността на варенето под налягане зависи от месото. Прехвърлям месото с бульона в друг съд. Леко запържвам в кукъра  лука, чушките, които предпочитам да са зелени и червени и моркова. Зеленчуците може да са нарязани  по на едро. Слагам червения пипер, чубрицата, джоджена. Прибавям  пилешкото и малко бульон. Не е необходимо да се покриват зеленчуците и месото. Капакът на кукъра се затваря.  Включва се на програма Яхния F5 “Stew”. Клапанът трябва да е затворен. Ако месото е било добре сварено, програмата се прекратява на 10 – тата минута. Натиска се бутон “Cancel/Warming”, отменяне.Това става идентично за всяка програма. Може да се изчака да спадне налягането или да се изпусне парата. Магданозът може да се поръси накрая като завърши готвенето.

Млечно телешко с картофи в мултикукър

телешко-мултикукър

Продукти:

Млечно телешко – около  0,7 кг – 0,8 кг

Картофи – около 0,5 кг

1-2 моркова

1-2 стръка пресен лук (по желание)

Черен пипер – няколко зърна

Дафинов лист – 1 бр.

1 ч.л. червен пипер

2 с.л. олио или зехтин

2-3 с.л. вино

Сол на вкус

Телешкото се нарязва на жулиени. Нарязват се и картофите, морковете и ако слагате – и пресния лук. Осоляват се на вкус. Слагат се в кукъра заедно с черния пипер, червения пипер, дафиновия лист, олиото и виното. Добавят се няколко с.л. вода, но не трябва да се прекалява, за да не стане много воднисто.

млечно-телешко-

Самото месо и зеленчуците си пускат сами сосче. Затваря се кукърът и се включва програма F4 “Braise”, задушено. Стандартното време за готвене на тази програма е 30 минути. Клапънът трябва да бъде затворен. Но телешкото е младо и затова може да се прекрати програмата на 20-тата минута.

Това става с бутон “Cancel/Warming”, отменяне. Това важи за отменяне на всички програми за този уред. Оставя се налягането да спадне или се изпуска парата от вентила.

Speak Your Mind