Защо е важно да ядем телешки дроб и как да го приготвим?

Защо е полезен телешкият дроб?

Черният дроб е евтин продукт, който се приготвя бързо, лесно и е много полезен. Дробът съдържа много витамини от група А и В и полезни минерали. Телешкият дроб добре повлиява на кожата, косата и ноктите.За да се запазят хранителните и вкусови свойства на дроба е добре той да се приготви правилно.

teleshki-drob

Как да познаем пресният дроб?

Пресният дроб се познава по гладката, свежа и влажна структура на мястото на срязване. Дробът от младо животно има по-деликатен вкус. За да стане дробът много крехък може да се поръси с щипка или две сода бикарбонат и да престои 1-2 часа. Без да се измива се подлага на обработка – пържене, задушаване, грил. Накои предпочитат дробът да се накисне за няколко часа във прясно мляко. Добре е да се обели ципата на дроба и да се нарежи на парчета около 2 сантиметра дебели. По този начин се получава „алангле“ за тези, които обичат вътрешността на приготвения дроб да бъде розова. Не е препоръчително да се препържва или да прегаря на скарата, за да не се загубят хранителните и вкусовите си качества. За да не стане жилав, желателно е да се посоли след пържене. Може да се поднесе като предястие или основно ядене. Обработката на дроба става чрез пържене, задушаване, на скара или варене.

Телешкият дроб притежава по-лек и нежен вкус. Има светло кафеникаво-червен цвят и шуплеста структура.

Ето няколко идеи за приготвяне на телешки дроб след спазване на горните препоръки.

Как да приготвим телешкия дроб?

1.Пържен. Дробът може да се оваля в брашно, галета и малко червен пипер. По желание може да се добавят и други подправки.

2.Задушаване след леко запържване. Може да се добавят лук, моркови, грах и подправки по вкус и малко вино.

3.Запичане на скара. Добре е дробът предварително да е обработен с прясно мляко.

4.Телешкият дроб може да се маринова няколко часа в зехтин, пресен лимонов сок и подправки на вкус.

5.Телешкият дроб може да се използва за плънка на тестени изделия.

6.От телешкият дроб, кайма и подправки може да се оформят кюфтета или пурички завити във фолио, и да се запекат във фурната.

7.Телешкият дроб е подходящ за крем супа.

Телешкият дроб добре си партнира с черен пипер, магданоз, лук, лимонов сок, зеленчуци. Добре се овкусява със сметана, може да се комбинира с бекон, картофи.

Очаквайте скоро статия с идеи за интернационални рецепти със субпродукти!

Tелешкият дроб добре повлиява на кожата, косата и ноктите.

Speak Your Mind